tisdag 6 december 2011

Ämneskonferenser i EN och NO på Svenska Mässan i Göteborg

Dela med sig och inspirera andra är så kul. Den 17 oktober var det ämneskonferens på Svenska Mässan i Göteborg för Engelska och Moderna språk. Ett samarbete mellan GR Pedagogiskt centrum och Skolverket i att stödja lärare i arbetet med Lgr 11. Dagen började med en storföreläsning av Gunnar Stenberg. Den handlade mycket om tänket i användandet av den nya läroplanen och skillnaden från den förra. Eftermiddagen bjöd på flera olika seminarium. Inbjuden för att visa på ett pedagogiskt digitalt arbete med att träna förmågorna i engelska, presenterades English with Björken.

Förra veckan den 29 november var det dags att åka till Svenska Mässan igen. Återigen ämneskonferens, men den här gången med NO innehåll. Dagen startade med Thomas Krigsmans storföreläsning, där han tog oss igenom alla delar gällande NO ämnena, betygssättning och bedömning. Något fräsch och nytt var kommande diagnosmaterialet för år 1-9 som heter Concept Cartoon. Det ligger 4 exempel på Skolverkets sida.Vi testade det såklart. Då år 3 jobbar med vatten och dess former valde vi snögubben. Kommer han att smälta eller ej... Det finns film och bildmaterial som stöd till dig som läraren så att du kan göra en så rättvis bedömning av dina elever som möjligt. Alla rektorer skall visst få ett lösenord för att få tillgång till hela materialet 120 st Cartoons skickat till sig, vilken dag som helst, så det blir något att hålla utkik efter. Ett annat bedömningsmaterial för våra yngre elever, år 1-3 att synliggöra elevers förmågor i NO även Dino. Det har vi ännu inte testat, men får återkomma om det.
Det var lite extra kul att vara inbjuden som inspiratör på ämneskonferensen i NO år 1 -3 och bjuda på NO på Björken, eftersom samma vecka gjorde Skolinspektionen ett 3 dagars besök angående NO undervisningen år 1-3 på skolan. Det var en kvalitetsgranskning som gjordes hos oss och 29 andra skolor i Sverige. Gissa vilket arrangemang som gör en pedagog mest nervös...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar