söndag 22 januari 2012

Bedömning för lärande


till resursen bedömning för lärande
Så enkelt och helt självklart det låter när professor Christian Lundahl pratar om Bedömning för lärande. GR Utbildning har tillsammans med Christian tagit fram en webbresurs för ämnet. Vi brottas just nu med framåtsyftande matrisers utformning i de olika ämnena och Unikums mallar på vår skola. Vi hittar inte riktigt formen och känner oss lite vilsna just nu. Under tiden har vi i alla fall goda samtal.  När man nu, fått höra att den bedömningen som man gör gång per termin, ibland oftare, inte ger det resultat för elevens utveckling som man tänker sig att den skall göra. När vi sitter och på utvecklingssamtal och utvärderar gamla mål och sätter upp nya mål.
Det som ger goda resultat, är den bedömningen man gör minute by minute, day by day, i klassrummet med eleven. Den gör den verkliga skillnaden säger forskningen. Det låter ju självklart, men hur strukturerade är vi...

Här sitter vi pedagoger och snart dokumenterar ihjäl oss på det som inte verkar ge någon större nytta. Vi borde fokusera på det som sker i klassrummet och där lägga krutet. Vi är nog många som känner att det är mycket som skall skrivas och vi funderar också på den egentliga nyttan; IUP, LPP, handlingplaner, åtgärdsprogram, teamplaner m m ja ni vet.

Vi kommer att presentera den här resursen, för att utveckla vår bedömning, för lärande för våra kollegor. Det här borde intressera fler, jag en hel kommun skulle kanske må gott av att ha en gemensam policy här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar